سبک زندگی‌مان با شیوع کرونا تغییر کرد. اماکن عمومی، تعطیل و خریدهایمان هم آنلاین شد. غرفه‌های بازیافت هم از تیررس این ویروس ناخوانده در امان نماندند و کرکره غرفه‌های بازیافت پایین کشیده‌شد.

پسماند

همشهری آنلاین_ راحله عبدالحسینی:    تفکیک زباله هم به دلیل امکان گسترش ویروس تعطیل شد. بعد از گذشت ۳ ماه که رعایت اصول بهداشتی را تمرین کردیم و یاد گرفتیم چطور باید با این ویروس کنار بیاییم تا جان ما و دیگران به خطر نیفتد، غرفه‌های بازیافت با رعایت پروتکل‌های بهداشتی باز شدند و اجرای طرح کاهش پسماند(کاپ) از سر گرفته شد. در اجرای این طرح، منطقه ۲ در بین مناطق گوی سبقت را ربوده‌است و با همکاری شهروندان طرح کاپ در نواحی اجرا می‌شود. در این گزارش با فعالیت غرفه‌های بازیافت بعد از بازگشایی و اجرای طرح کاپ بیشتر آشنا می‌شویم. طرح کاپ به معنای کاهش پسماندی است که هر شهروند روزانه تولید می‌کند.  
«معصومه رضایی» مدیر اداره محیط‌زیست شهرداری منطقه ۲ می‌گوید: «کاهش پسماند یکی از مهم‌ترین استراتژی‌های دنیا در زمینه پسماند است. این طرح با عنوان طرح کاپ به مناطق ۲۲ گانه ابلاغ و اجرایی شد. » رضایی در توضیح بیشتر کاهش پسماند می‌گوید: «تولید کمتر پسماند از مبدأ هدف این طرح است که در کنار طرح‌های دیگر از جمله تفکیک پسماند اجرا می‌شود. مدیریت صحیح پسماند در دنیا به این شیوه است که پسماند کمتری تولید شود. به این معنا که شهروندان با آموزش و آگاهی بدانند چه کالایی را بخرند که پسماند کمتری به جا بگذارد. بعد از آن زباله را آبگیری و رطوبت‌گیری کنند. در نهایت هم شیوه تفکیک پسماند را بدانند و اقلام مختلف زباله‌های خشک را از هم جدا کنند و با هم در کیسه زباله نگذارند. زباله‌های خشک را در سطل‌های مخصوص زباله خشک بگذارند یا به غرفه‌های بازیافت تحویل دهند. »

  • آسیب کمتر به محیط‌زیست

طرح کاپ یا همان کاهش پسماند یکی از ۳ رویکرد جهانی مدیریت پسماند است که با عنوان ۳R آن را می‌شناسیم: Recycle‌ـ Recovery‌ـ Reuse بازیافت، دوباره استفاده کردن، بازیابی. این موارد می‌تواند تأثیر بسزایی در کاهش میزان پسماند برای دفن و به دنبال آن کاهش هزینه‌های جمع‌آوری، حمل و دفع و از همه مهم‌تر آسیب‌های وارد بر محیط‌زیست داشته‌باشد. بخشی از این روال سال‌هاست در کلانشهر تهران اجرا می‌شود. اما به گفته مدیر اداره محیط‌زیست شهرداری منطقه ۲ مهم‌ترین بخش آنکه این روزها از سوی آموزشگران در حال اجراست تولید کمتر پسماند یا کاهش پسماند است که حرف اول را می‌زند. زیرا مدیریت پسماند یکی از محورهای توسعه پایدار محسوب می‌شود.  

  • اجرای موفق طرح با همکاری شهروندان

به گفته «صدرالدین علیپور» مدیرعامل سازمان مدیریت پسماند شهرداری تهران آمار تولید زباله از روزانه ۷ هزار و ۵۰۰ تن به ۵ هزار و ۳۰۰ تن کاهش پیدا کرده که به جرئت می‌توان ادعا کرد بخش مهمی ‌از این کاهش به دلیل اجرای طرح کاپ یا کاهش پسماند است. گرچه این آمار نشان از همکاری شهروندان و اجرای موفق این طرح دارد اما تا رسیدن به نقطه ایده‌آل همچنان فاصله زیادی هست. مدیر اداره محیط‌زیست شهرداری منطقه ۲ می‌گوید: «طبق‌بند ۳ ماده ۳۸ برنامه توسعه اقتصادی اداره‌ها موظف هستند گواهی مدیریت ثبت داشته باشند. این گواهی به اداره‌هایی که کارکنانشان در دوره آموزشی طرح کاپ شرکت کنند از سوی شهرداری داده می‌شود. منطقه ما نخستین منطقه‌ای است که این دوره آموزشی را در اداره‌ها و وزارتخانه‌های منطقه برگزار می‌کند. هفته آینده برنامه آموزشی برای کارکنان وزارت کار برگزار خواهد شد. » دانش‌آموزان به‌عنوان مهم‌ترین مخاطب این طرح با بازگشایی مدارس، در جریان آموزش‌های لازم برای کاهش پسماند قرار می‌گیرند. رضایی درباره مشارکت شهروندان منطقه در اجرای طرح کاپ می‌گوید: «خوشبختانه شهروندان منطقه ما در اجرای طرح کاپ با مشارکت ۴۰ درصدی حاضر شدند و با مشارکت بیشتر شهروندان شاهد اتفاق خوبی در این زمینه خواهیم بود. شهروندان دیگر قبول دارند که وقتی از پسماند حرف می‌زنیم از سرمایه حرف می‌زنیم و شهروندان در چرخه میانی هستند که شرایط بازگشت سرمایه را امکان‌پذیر می‌کنند. »

  • تفکیک کن، جاروب کن، ما خریداریم

با اینکه برای تحویل پسماند خشک می‌توانید در طول هفته به غرفه‌های بازیافت مراجعه کنید اما با استفاده از اپلیکیشن‌های جمع‌آوری پسماند خشک هم می‌توانید به راحتی پسماند خشک را تحویل دهید و نیازی نیست از خانه خارج شوید. «به‌زی» یکی از این اپلیکیشن‌هاست که جمع‌آوری پسماند خشک در تهران را برعهده دارد. این برنامه از طریق گوگل‌پلی و کافه بازار قابل دانلود روی گوشی‌های هوشمند است. با نصب این برنامه و انتخاب محل می‌توانید درخواست بدهید تا در زمان مشخص شده، برای دریافت و جمع‌آوری پسماند خشک از محل کار یا منزل شما اقدام کنند. به این‌ترتیب دیگر نگران کمبود جا برای نگهداری پسماند خشک نخواهید بود. اپلیکیشن دیگر «جاروب» نام دارد که می‌گوید: «پسماند خشک ارزشمند است. پس: تفکیک کن، جاروب کن، ما خریداریم. » اپلیکیشن‌ها به کمک شما می‌آیند تا نه تنها در سیستم جمع‌آوری پسماند همکاری کنید بلکه همان‌طور که پسماند را به غرفه‌های بازیافت تحویل می‌دهید و در ازای آن وجه نقد یا کالا دریافت می‌کنید با تحویل پسماند از طریق استارت‌آپ‌ها نیز این امکان برای شما فراهم است. برای نصب اپلیکیشن جاروب نیز می‌توانید از طریق نرم‌افزارهای دانلود در گوشی همراه‌تان و هم از طریق وب‌سایت اقدام کنید. «صدرالدین علیپور» مدیرعامل سازمان مدیریت پسماند شهرداری تهران با تأکید بر اینکه احتمال می‌رود در آینده تعداد اپلیکیشن‌های مربوط به جمع‌آوری پسماندهای خشک در تهران افزایش پیدا کند می‌گوید: «برنامه‌ریزی شده تا با آغاز فعالیت اپلیکیشن‌های به زی و جاروب حدود ۲۰ دستگاه خودرو حمل پسماند خشک به ناوگان فعلی افزوده شود که این امر سرعت بیشتری در جمع‌آوری و حمل پسماند را به همراه دارد. هدف از اجرای این طرح کاهش تولید پسماند، بهینه‌سازی روش‌های جمع‌آوری پسماندهای خشک، مقابله با زباله‌گردی و حمل پسماند خشک کمتر به مجتمع دفن زباله است. نتیجه این امر هم کاهش دفن پسماند خشک و افزایش کیفیت کمپوست‌های تولیدی در آرادکوه است. »

کد خبر 528995

برچسب‌ها

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha